Med-Practic
Նվիրվում է վաստակաշատ ուսուցիչ Գրիգոր Շահյանին

Իրադարձություններ

Հայտարարություններ

Մեր հյուրն է

Հրատապ թեմա

 

Ճարպակալում

Ինչու ենք գիրանում

Ինչու ենք գիրանում

Գիրանում ենք, որովհետև շատ ենք ուտում: Դա  այսօրվա արդյունաբերական հասարակության հիմնական խնդիրն է:

Ավելորդ քաշը XXI դարի գլխավոր չարիք  կարող է դառնալ: Քաշը մեր կերածի ու օրական ծախսած էներգիայի  փխրուն հավասարակշռությունն է: Ժամանակակից  կյանքի պայմաններում  հաճախ ավելի շատ ենք  սպառում, քան ծախսում:

 

Նստակյաց կյանք

 

Ոչ ոքի համար գաղտնիք չէ, որ ապրում ենք մի դարաշրջանում, երբ տեխնիկայի ժամանակակից զարգացումները հնարավորություն են տալիս առավելագույնս  թեթևացնելու հոգսերը: Յուրաքանչյուր ընտանիք ունի լվացքի մեքենա, ու ամեն տեսակ  աշխատանքի համար ձեռքի տակ կան լավագույն տեխնիկական լուծումներ, որոնք նվազագույնի են հասցնում ֆիզիկական աշխատանքը և՛ աշխատավայրում, և՛ տանը: Ու հասկանալի է, որ ինչքան ֆիզիկական ծանրաբեռնվածությունը քիչ է, այնքան քիչ քանակությամբ կալորիա ենք ծախսում:

 

Այսօր ԱՄՆ-ում շատ վտանգավոր իրավիճակ է ստեղծվել. ձևավորվում է անհատականության նոր տիպ, մեծամասամբ` իգական սեռի, որոնց գլխավոր ֆիզիկական ակտիվությունը սահմանափակվում է  հեռուստացույցի առջև բազմած կամ պառկած, չիփսի կամ ադի-բուդիի տոպրակով: Հետևանքներն աղետալի են. ճարպակալմամբ տառապողների թիվն  աննախադեպ չափերի է հասել:

 

Չափազանց կալորիական սնունդ

 

Դեռևս 50 տարի առաջ  մարդկանց սնունդը հիմնականում բաղկացած է եղել հատիկավորներից (հացը կրկնակի  քանակով է օգտագործվել): Ավելի քիչ են միս  կերել, քաղցրավենիք` հազվադեպ, համենայն դեպս, ոչ այսօրվա պես:

 

Հիմա fast-food-ի սերունդ է հայտնվել: Առանց մսի սեղանը չենք պատկերացնում: Ճարպերի ու ածխաջրերի  կիրառումը գրեթե կրկնակի ավելացել է: Ի լրումն` ալկոհոլը, որը հայտնի բոլոր  խնդիրներից բացի,  քաշի ավելացման վտանգ է պարունակում: Օրգանիզմը չի իմանում, թե ինչ անի այդ կալորիաները, որոնք ստանում ենք ալկոհոլով լի յուրաքանչյուր  բաժակի հետ` անկախ դրա թնդությունից: Յուրաքանչյուր ճարպի գրամի հետ օրգանիզմը 9 կկալորիա է ստանում: Իսկ մեր ամենօրյա սննդաբաժնի 40%-ը ճարպեր են, մինչդեռ  օրգանիզմին լրիվ բավարար է օրական 30%-ը:

 

Փորձենք հաշվել, թե օրական որքան ավելորդ կալորիաներ ենք սպառում, իսկ սպառած ճարպերի մեծ մասը մսի, երշիկեղենի, թանձրահյութի ու հատկապես թխվածքի ու կարկանդակի մեջ է: Հաճախ էլ մի համով բան ենք փորձում ուտել  սնունդ ընդունելու արանքներում` նույնիսկ չկասկածելով ու չմտածելով, թե  որքան վնաս ենք հասցնում օրգանիզմին: Անիմաստ է գնել յուղազերծ մթերք, եթե , ասենք, ճաշից ընթրիք ընկած ժամանակահատվածում, այնուամենայնիվ, մի բան փորձում ենք ուտել:

 

Մեր հիմնական թշնամին շաքարն է, Բոլոր ժամանակներում մարդուն դուր է եկել ու գրավել շաքարի համը, իսկ վերջին տասնամյակում այն վերածվել է մոլուցքի, կործանարար կախվածության: Այս հակման առաջին զոհերը երեխաներն են, որոնք փոքրուց են սովորում կոնֆետներին, քաղցրավենիքին, սոդա պարունակող ըմպելիքներին:  Մանկական փոքրիկ սովորություններից են  ծնվում հասուն մարդկանց  մեծ խնդիրները` կապված ավելորդ քաշի հետ:

 

Իսկ շաքարն  օրգանիզմի գլխավոր վառելիքն է, որը, սակայն, մեծ քանակությամբ է  կիրառվում ու օգտակարից վերածվում  առողջության համար վտանգավոր նյութի: Շաքարի ավելցուկը չի մշակվում, այլ վերածվում է  ճարպերի, կուտակվում  անտանելի, ատելի ծալքերի տեսքով: Շաքարն անհրաժեշտ, սակայն միևնույն ժամանակ անհուսալի գործընկեր ունի` ինսուլինը: Այդ հորմոնը մշակվում է ենթաստամոքսային գեղձում ու պատասխանում է  արյան մեջ շաքարի ազատ շրջանառության, ինչպես նաև բջջի մեջ ներթափանցման ու էներգիայի վերածման  համար: Սակայն ինսուլինը, օգնելով շաքարին, կարող է հիպոգլիկեմիայի պատճառ դառնալ, որն ուղեկցվում է  վատ ինքնազգացողությամբ ու քաղցի ուժեղ զգացումով: Եթե մեծ քանակությամբ քաղցր եք ուտում , ապա մի մոռացեք, որ մեծ քանակությամբ էլ  ինսուլին է մշակվում` առաջացնելով հիպոգլիկեմիա ու ինչ-որ բան ուտելու անհաղթահարելի ցանկություն: Ախորժակը դառնում է անկառավարելի, իսկ կիլոգրամներն աճում են:

 

Շաքարն ու ինսուլինը մեր գլխավոր թշնամիներն են. ուստի պիտի կարողանանք զսպել ցանկությունը:

 

Ուրեմն, ինչո՞ւ ենք գիրանում:

 

Փորձենք փոխել  մեր սովորությունները

 

Պարզվում է, որ մեր քաշի ավելցուկի համար ոչ միայն  ախորժակն է մեղավոր, այլև որոշ սովորություններ, որոնցից ազատվելն ավելի  հեշտ է, քան ավելորդ կգ-ներից: Այդ սովորությունները պայմանականորեն անվանենք «գիրացնող» ու փորձենք պարզել, թե ինչպես են դրանք ազդում քաշի վրա:

 

Սննդի չափազանց արագ կիրառում

 

Սա  խելացնոր ռիթմով ապրող մարդկանց  խնդիրն է: Բժիշկները պարզել են, որ սնունդն արագ ընդունելը նպաստում է նյութափոխանակության խանգարմանը, արյան բարձր ճնշմանը, խոլեստերինի բարձր մակարդակին ու արյան մեջ շաքարի պարունակության ավելացմանը:

 

Հեռուստացույց նայելու սովորությունը

 

Հեռուստացույցի նկատմամբ  սերն ու հետաքրքրությունը գիրություն կանխագուշակող նշան է: Գիտական հետազոտությունները ցույց են տվել, որ նրանք, ովքեր օրական 2 ժամից ավելի են անցկացնում հեռուստացույց դիտելով, մեծ հակում ունեն գիրանալու: Բանն այն է, որ հեռուստացույց դիտելիս մենք գործնականում չենք շարժվում, ինչի հետևանքով սրտխփոցը, արյան ճնշումն ու նութափոխանակությունը հատուկ ռեժիմում են կատարվում, որի դեպքում քիչ կալորիա է ծախսվում: Բացի այդ, հեռուստացույցի առջև անցկացրած ժամերը հանգեցնում են տարատեսակ սննդի անսահմանափակ ընդունման` չորահացից սկսած մինչև բուտերբրոդներ:

 

Անընդհատ ինչ-որ բան ուտելու սովորությունը

 

Շատ մարդիկ, հաճախ իրենց հաշիվ չտալով, անընդհատ ուտում են` ղեկի առջև, համակարգչի մոտ,գնումներ կատարելիս ու նույնիսկ հեռախոսով խոսելիս: Նման սովորությունը ժամանակի ընթացքում աննկատ վերածվում է ավելորդ կգ-ների:

 

Ճաշը` դրսում

 

Արագ սննդի կիրառումն անմիջականորեն կապված  է գիրության հետ: Անխոս, արագ սնունդը շատ հարմար է, չափազանց. պատրաստելու հարկ չկա, աշխատավայրից հեռու չէ, մատուցում են արագ, չէ՞ որ դրանք կիսապատրաստվածքներ են:  Բայց մի բան էլ է հաստատ. արագ  սննդի որակը խիստ տարբեր է: «Դրսում» առաջարկվում է  մեծ քանակությամբ սնունդ`  սննդային բջջանյութի ու օգտակար նյութերի նվազ քանակով, եթե չասենք` բացակայությամբ, սակայն ճարպերով հարուստ ու գիրանալու վտանգով լի:

 

Սթրեսն ու  խնդիրներն «ուտելու» սովորությունը

 

Հաճախ մենակությունն ու անհանգստությունը ցանկություն է առաջանում բթացնել ուտելով. դա դեպրեսիվ վիճակներից դուրս գալու յուրօրինակ միջոց է, այն էլ` մեծ քանակությամբ սննդով: Գիտնականների կարծիքով` շատակերությունը հատկապես կապված է զգացական սթրեսային  վիճակի հետ, երբ առանց գիտակցելու, առանց քաղցի զգացման ցրված, սկսում ենք ինչ-որ բան ուտել,: Բացի այդ, շատ մարդիկ ուտում են պարզապես ձանձրույթից: Այսպես ասած «զգացմունքային սնունդը», ավելորդ կգ-ներից բացի, օրգանիզմին օգուտ չի բերոմ:

 

Ոչ լիարժեք քուն

 

Գիտական տեսանկյունից անքնությունը հանգեցնում է  ախորժակը խթանող հորմոնի մշակման  ու նվազեցնում  ախորժակը ճնշող լեպտինների մշակումը: Եթե ավելի պարզ ասվի, ապա քնի  մեկ ժամ նվազման հետ օրգանիզմում ճարպի քանակն ավելանում է 3%-ով: Ահա այսպիսի սարսափեցնող մաթեմատիկա:

 

Սնունդ ընդունելու բացթողումները

 

Այն, որ նախաճաշը շատ կարևոր է ու պետք է, որպեսզի օրվա ընթացքում ավելի քիչ կալորիաներ ուտենք, թերևս բոլորը գիտեն: Այնուամենայնիվ, շատերս էլ համոզված ենք, որ նախաճաշը կամ  ընթրիքը բաց թողնելով` կարող ենք նիհարել: Սակայն դա ճիշտ չէ: Անհրաժեշտ քանակով էներգիա չստացած օրգանիզմը սկսում է  պահեստ ստեղծել (ճարպային):  Ինչպես մի հաղորդման ժամանակ պատկերավոր ասվեց, օրգանիզմը վախենալով, որ իրեն քաղցած կրկին կթողնեն, սկսում է  պահեստավորել, ինչպես կանայք` ձմռան համար: Ուստի ճիշտ է օրական թեթև չափաբաժիններով 5-6 անգամ սնվելը:

 

Սպորտի ժամանակ չկա

 

Շատերս ենք արդարանում. առանց այդ էլ ողջ օրը վազվզոցի մեջ ենք, ժամանակ չունենք, իսկ ոմանք էլ խոստովանում են, որ շատ դժվար է թեկուզ առավոտյան մարմնամարզություն անելը: Իսկապես էլ  համակարգչի առջև ու խցանումներում անցկացրած ժամանակի պատճառով  մարզասրահ հաճախելու ուժ չի մնում: Մտածում ես միայն տուն հասնելու  ու մեկնվելու մասին: Սակայն փորձենք հենց այդ ժամանակ հիշել ամերիկացիներին, որոնք  նստակյաց կյանք են վարում ու գիրությունը համարում իրենց ազգային հիվանդությունը:

 

 Համեմատվելու սովորությունը

 

Ուշադրություն դարձրեք  այն փաստին, որ հաճախ քաշի ավելացումը կարող է կապված լինել շրջապատի հետ: Ինչպե՞ս: Ժամանակակից մասնագետները գիրությունը սոցիալական երևույթ են համարում: Մեր շրջապատում գեր մարդու ներկայությունը (ամուսին, եղբայր, ընկեր) հանգեցնում է նրան, որ ենթագիտակցորեն սկսում ենք ավելորդ քաշն ընդունել որպես նորմալ երևույթ:

 

Յուղոտ ու կալորիական սննդի մասին չմտածելու սովորությունը

 

Սա հատուկ է շատերին.  դա ի վերջո հանգեցնում է նրան, որ մարդը 2 անգամ ավելի շատ կալորիա է ընդունում, քան անհրաժեշտ է իր օրգանիզմին: Նման սովորություն ունեցողի համար ոչ միայն դժվար է նիհարելը, այլև քաշը նույն մակարդակի վրա պահպանելը:

 

Քաշը չհսկելու սովորությունը

 

Հետազոտությունների արդյունքներով` նա, ով հետևում է իր քաշին,  3 անգամ ավելի արագ է քաշը գցում,  քան նա, ով անգամ չգիտի, թե քաշն ինչքան է: Քաշը հսկելն ու դրան հետևելը հնարավորություն է տալիս ավելի լավ ճանաչելու օրգանիզմը, այդ թվում, թե ինչն է հատկապես նպաստում գիրանալուն:

 

Անհարմար հագուստ կրելու սովորությունը

 

Տրամաբանական է մտածելը, որ հարմարավետ հագուստը նպաստում է  ֆիզիկական ակտիվությանը: Այն մարդիկ, որոնց հագուստը չի սահմանափակում շարժումները, ավելի շատ կալորիաներ են ծախսում:

 

50 շաբաթ տևած գիտական հետազոտություններով  ապացուցվել է, որ հարմարավետ հագուստով մարդիկ լրացուցիչ 125 կկալորիա են ծախսում, քան նրանք, որոնց հագուստը կաշկանդում է ու  սահմանափակում  շարժումները:

 

Այսօր աշխարհում գիրությունից  մահացողների թիվն ավելի է քաղցից մահացողների թվից:

Սկզբնաղբյուր. http://ankakh.com
med-practic.com կայքի ադմինիստրացիան տեղեկատվության բովանդակության համար

պատասխանատվություն չի կրում
Loading...
Share |

Հարցեր, պատասխաններ, մեկնաբանություններ

Մեդ-Պրակտիկ

18.07.2014

ՀարգելիAni, ըստ քաշ/հասակային ինդեքսի, իսկապես, Ձեր քաշն ու հասակը միմյանց չեն համապատասխանում: Ձեր նշած դեղամիջոցներն էլ որևէ ընդհանրություններ չունեն գիրացնելու հետ: Դրանք հակաանեմիկ (սակավարյունության դեմ կիրառվող) միջոցներ են: Կարող եք ընդունել վիտամինային տարբեր կոմպլեքսներ դեղահաբերի տեսքով և անպայման՝ վիտամին C: Փորձեք սնվել ճիշտ:  Ձեր սննդաբաժնում ավելացրեք սպիտակ հացը, մակարոնեղեն, ընդեղեն, կարկանդակներ, մի խոսքով այն ամենն, ինչ պատրաստվում է ալյուրից: Ցավոք չկան այնպիսի դեղամիջոցներ, որոնք հանգեցնեն գիրանալուն: 

Ani

16.07.2014

Barev dzez hargeli bjishk , es mi shaaaaaaaaat karevor xndranqov em dimum dzez. urishneri nman es chem tarapum avelord qashic azatveluc, ayl @ndhakarak@ uzum em qash havaqem gone 5-6 kgov. es 23 tarekanem, h.- 1,65, q- 46 kg, vorn shat qiche. nshem vor xndirner chunem , erexayic heto mi poqr qash havaqel eyi, bayc noric nihareci, shat axorjak el chunem, hima uzum em imanal ka aynpisi dexamijoc vor kogni giranal. mekel arsenferatol@ kam vitamin b12-n giracnox dexer en, naxapes shnorhakal utyun, xndrum em anpayman patasxaneq.

Կարդացեք նաև

Ինչո՞ւ է որովայնի ճարպակալումը վտանգավոր. urolog.am
Ինչո՞ւ է որովայնի ճարպակալումը վտանգավոր. urolog.am

Որովայնի ճարպակալում ասելով չենք հասկանում միայն ենթամաշկային շերտի ճարպը, այլև ընդերային և ներքին օրգանների ճարպը: Ընդերային ճարպը արտազատում է նյութեր, որոնք մեծացնում են ինսուլինի դիմադրությունը...

Թերապիա
Ճարպակալումը և լապարոսկոպիան. armeniamedicalcenter.am
Ճարպակալումը և լապարոսկոպիան. armeniamedicalcenter.am

Ճարպակալումը նոր ժամանակների տարածված խնդիրներից է, որը, բացի կոսմետիկ անհարմարությունից, կարող է նպաստել նաև տարբեր հիվանդությունների առաջացմանը՝ ինֆարկտ, ինսուլտ, ուռուցքներ...

Պլաստիկ վիրաբուժություն
Որո՞նք են ճարպակալման հետևանքները. urolog.am
Որո՞նք են ճարպակալման հետևանքները. urolog.am

Հարց

Ճարպակալումը ինչպիսի՞ վտանգ է ներկայացնում առողջությանը։

Պատասխան...

Ինչ անել, եթե ախտորոշել են ճարպակալում. nairimed.com
Ինչ անել, եթե ախտորոշել են ճարպակալում. nairimed.com

Ճարպակալումը  միայն ավելորդ քաշը չէ, այլ լուրջ քրոնիկ հիվանդություն է, որը զարգանում է ֆիզիոլոգիական և գենետիկ գործոնների, ինչպես նաև շրջակա միջավայրի  ազդեցությամբ: Ճարպակալման զարգացման ընթացքում...

Բույս, որը կօգնի ազատվել ավելորդ կիլոգրամներից
Բույս, որը կօգնի ազատվել ավելորդ կիլոգրամներից

Մաղադանոսն օգտագործվում է բազմաթիվ ճաշատեսակների պատրաստման ժամանակ: Այն առանձնանում է ո՛չ միայն համով, այլև օգտակար հատկություններով: Fithacker.ru-ի հաղորդմամբ՝ մաղադանոսը միզամուղ հատկություն ունի...

Դեղաբույսեր Ավանդական բուժման մեթոդներ և միջոցներ
Ճարպակալումը և հղիությունը. հարցազրույց Լուսինե Մանուկյանի հետ. morevmankan.am
Ճարպակալումը և հղիությունը. հարցազրույց Լուսինե Մանուկյանի հետ. morevmankan.am

Ավելորդ քաշի, ճարպակալման խնդիրը խիստ արդիական է և վերջին տարիներին դարձել է լուրջ բժշկա-սոցիալական, համաշխարհային առողջապահական խնդիր: Ըստ Առողջապահության համաշխարհայի...

Հղիություն, ծննդաբերություն Պերինատոլոգիա, մանկաբարձություն և ուրո-գինեկոլոգիա
ՀՀ ԱՆ. Ավելորդ քաշն ու ճարպակալումը COVID-19-ի պայմաններում
ՀՀ ԱՆ. Ավելորդ քաշն ու ճարպակալումը COVID-19-ի պայմաններում

Բազմաթիվ ուսումնասիրությունների համաձայն` կորոնավիրուսային հիվանդություն հաստատված ամենածանր հիվանդներից շատերն ունեցել են ճարպակալում1: Համաշխարհային վերլուծությունը ցույց է տալիս, որ ճարպակալումը...

ՀՀ ԱՆ. Ավելցուկային քաշն ու ճարպակալումը` ռիսկի գործոն
ՀՀ ԱՆ. Ավելցուկային քաշն ու ճարպակալումը` ռիսկի գործոն

Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության (ԱՀԿ) տվյալների համաձայն՝ ավելցուկային քաշն ու ճարպակալումը մի շարք ոչ վարակիչ հիվանդությունների (ՈՎՀ) զարգացման ռիսկի գործոն են, ինչպիսիք են` սրտանոթային հիվանդությունները...

Ճարպակալումը և շնչառությունը. izmirlianmedicalcenter.com
Ճարպակալումը և շնչառությունը. izmirlianmedicalcenter.com

Ճարպակալումը խաթարում է շնչառական ֆունկցիան՝ առաջացնելով շնչառական խանգարումներ ինչպես արթուն, այնպես էլ քնած վիճակում: Արթուն վիճակում թոքերը չեն կարող լիարժեք գործել կրծքավանդակի ծանր լինելու պատճառով...

Շնչառական համակարգ
Ճարպակալում. հաճախ տրվող հարցերին պատասխանում է Լուսինե Մամիկոնյանը. armeniamedicalcenter.am
Ճարպակալում. հաճախ տրվող հարցերին պատասխանում է Լուսինե Մամիկոնյանը. armeniamedicalcenter.am

Ի՞նչ է հավելյալ քաշը և ի՞նչ է ճարպակալումը:

Ճարպակալումը համարվում է հիվանդագին վիճակ, որի ժամանակ լինում է մարմնի ավելցուկային ճարպ...

Օրգանիզմում տարիքի հետ կուտակվող ճարպը ճարպոտ կերակուրից չէ. ինչպես ազատվել. 168.am
Օրգանիզմում տարիքի հետ կուտակվող ճարպը ճարպոտ կերակուրից չէ. ինչպես ազատվել. 168.am

Ցելյուլիտը վերացնելու միակ միջոցը ճիշտ սնվելն է: Ճարպային բջիջները չեն վերանում ինքնըստինքյան: Superboss.info-ն ներկայացնում է ճիշտ սնվելու բաղադրատոմսեր նիհարելու համար: Ընտրեք 10 տարբերակներից...

Նյութափոխանակությունն արագացնելու և նիհարելու 12 միջոց. 168.am
Նյութափոխանակությունն արագացնելու և նիհարելու 12 միջոց. 168.am

Budetezdorovy.ru-ն գրում է, որ ավելորդ քաշը լուրջ սպառնալիք է առողջության, հատկապես՝ անոթների և սրտի համար։ Ավելորդ քաշից ազատվելու և քաշը պահպանելուն նպաստում է արագ նյութափոխանակությունը...

Օգտակար խորհուրդներ
Ինչպե՞ս օգտագործել ակտիվացված ածուխը նիհարելու համար. 168.am
Ինչպե՞ս օգտագործել ակտիվացված ածուխը նիհարելու համար. 168.am

Ակտիվացված ածուխը կարող է արգելափակել ճարպերի և ածխաջրերի յուրացումը, նվազեցնել մթերքի կալորիականությունը, ինչի շնորհիվ տեղի է ունենում քաշի նվազում։ Fithacker.ru-ն ներկայացրել է ածուխի օգտագործման մի քանի եղանակ...

Ինչո՞վ է օգտակար արքայախնձորով ջուրը. 168.am
Ինչո՞վ է օգտակար արքայախնձորով ջուրը. 168.am

Արքայախնձորի օգտակար հատկությունները շատերին են հայտնի։ Այս միրգը խորհուրդ է տրվում նրանց, ովքեր ցանկանում են ազատվել ավելորդ կիլոգրամներից. այն հնարավորություն է տալիս մաքրել օրգանիզմը կուտակված տոքսիններից...

Սնունդը և առողջությունը
Կոկտեյլներ, որոնք կօգնեն նիհարել. 168.am
Կոկտեյլներ, որոնք կօգնեն նիհարել. 168.am

Առաջարկվող կոկտեյլներն օրգանիզմը կապահովեն անհրաժեշտ սննդարար նյութերով։ Դրական արդյունքը բավականին շուտ կնկատեք. քաշը կսկսի նվազել։ Steptohealth.ru-ն գրում է, որ դա տեղի կունենա ճարպերի քանակի նվազեցման շնորհիվ...

Սնունդը և առողջությունը Ավանդական բուժման մեթոդներ և միջոցներ

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ